DUO Design Concept
DUO Concept

DUO is designed to meet Singapore’s Building & Construction Authority (BCA) Green Mark Scheme, an initiative to shape more environmentally friendly buildings and to promote sustainability in the built environment. The development achieved a GreenMark Platinum rating for DUO Tower and DUO Galleria, and a GreenMark Gold Plus rating for DUO Residences and its 5-star hotel in the recent BCA Awards 2013.

Multiple levels of vertical connectivity give access to large elevated terraces for the hotel and residents, a public observation deck and a sky restaurant atop the office/hotel tower, while establishing a direct connection to the adjacent underground MRT subway station. Vehicular traffic is lifted off the ground to allow uninterrupted pedestrian circulation. Extensive landscape areas at the ground levels, elevated terraces, and roofscapes provide accessible green space equal to 100% of the site area.

The design for DUO subtracts circular carvings from the allowable building volumes in a series of concave movements that generate urban spaces – a kind of “urban poché” that co-opts adjacent buildings and symbiotically inscribes the two towers into their context.

Vertical facades rise skywards along the adjoining roads, while a net-like hexagonal pattern of sunshades reinforces the dynamic concave shapes. 

Duo incorporates environmental strategies through passive and active energy efficient design and naturally ventilated spaces. The building’s orientation is optimized to prevailing sun and wind angles, while the concave building massing captures and channels wind flows through and across the site, fostering cool microclimates within the shaded outdoor spaces.

Duo’s plaza carved into the center of the towers and strategically incorporating the neighboring building as part of its perimeter forms a new public nexus between the historic district of Kampong Glam and the extension of the city’s commercial corridor.

The development incorporates environmental strategies through passive and active energy-efficient design and naturally ventilated spaces. The building’s orientation is optimized to prevailing sun and wind angles, while the concave building massing captures and channels wind flows through and across the site, fostering cool microclimates within the shaded outdoor spaces. Leisure zones and gardens act as a connector between multiple transport hubs and establish a flow of tropical green and lively communal activity, accessible to the public 24 hours a day.

Duo is formed by circular subtractions in plan leaving ledges and void pockets. The design incorporates circular spaces carved from the buildings’ volume in a series of concave movements, creating ratherslender silhouettes out of what would have otherwise been bulky and rather generic buildings. The two towers’ volumes are sculpted to feature a series of cantilevers and setbacks that evoke the kinetic movement of a dancing couple or two sparring tai chi masters.

Duo’s facades will be covered with a net-like hexagonal pattern that reinforces the dynamic concave shapes and breaks with the monotony of the surrounding facades, while acting as natural sunshades.